#: locale=en ## E-Learning ### Answer questionOption_40D917AD_77DB_B720_41CF_BC055D41C24E.text = 1 kartą questionOption_4F7870D9_77DB_8961_419E_31E655E98BCB.text = 12 questionOption_1C0DFD2C_79D5_9B20_41D3_BBB06E37E134.text = 12 questionOption_FF068B22_C876_347D_41B5_1F42560E184D.text = 12 questionOption_E7A46080_C741_B04C_41E7_96FF6FD1B9A1.text = 12 l questionOption_F059195B_C87A_74C3_41E7_1C2D40356457.text = 12 l questionOption_F030E66D_C87A_7CC7_41E2_678EA08C13A0.text = 14 l questionOption_40BBA069_77DB_8920_41AE_3DC53A50577B.text = 14 l questionOption_FF177863_C876_34C3_41E2_0CD50C8F7B8C.text = 2 questionOption_1C0DED2C_79D5_9B20_41BF_3F78681AEFEF.text = 2 questionOption_4F7800D9_77DB_8961_41D6_D4034E281779.text = 2 questionOption_EE672F12_C7C2_504F_41D6_05C8BCA9AC7D.text = 20 questionOption_ECEB2A05_C7C6_7054_419B_FA83C2F4899A.text = 20 questionOption_FBA351A5_C876_D447_41C8_5D85CCF5C480.text = 20 questionOption_40BA5069_77DB_8920_41C9_E2F77CA291C2.text = 20 l questionOption_F00543B9_C87A_744F_41CA_1F9D25AF1C07.text = 20 l questionOption_40AAFC40_77DB_B960_41D5_10DEB6CA851C.text = Augalinis questionOption_FC0BBEE2_C87A_CDFD_41D0_5D637BA7EFF6.text = Augalinis questionOption_FC49905D_C87E_54C7_41D4_39F601B2182B.text = Besaitis questionOption_40079D40_77D5_9B5F_41D5_104DCC23D77D.text = Besaitis questionOption_40D907AD_77DB_B720_41D1_C85C7B7BEA6C.text = Daugiau nei 2 kartus. questionOption_F22949FE_C7C2_53B4_41D5_A2F031312A9D.text = Grietinėlės questionOption_FD408E74_C84A_4CC5_41BF_F7ABD4A96C7E.text = Grietinėlės questionOption_FC58A1D0_C87A_D7DD_41E6_C2F3A7A394F3.text = Gyvulinis questionOption_40AAEC40_77DB_B960_41C5_C8F032A2DF5E.text = Gyvūninis questionOption_408BA4B3_77DB_8920_41D3_26D3D282F760.text = Ilgai maišant questionOption_40998861_77DB_9920_41D4_6C96E9D8669D.text = Juostinės pakuotės questionOption_E4A535CF_C75E_B3D5_4177_4B056C25A49E.text = Juostinės pakuotės questionOption_FFA31EF2_C876_4DC2_41E4_C59BC00E17DD.text = Juostinės pakuotės questionOption_D9D9080B_C746_D05C_41DC_98934E873BDF.text = Kaitinant questionOption_FD3433CC_C876_DBC5_41E6_6190FE9A3C37.text = Kaitinant questionOption_FC58425A_C84A_54CD_41D9_7C204D0C29CA.text = Karvidėse questionOption_F16B97C6_C7C2_5FD4_41AB_0EB73C490911.text = Karvidėse questionOption_FFAEBB03_C84A_5443_41D9_23A8DA960D0C.text = Kibirą pieno questionOption_F60AB301_C7C6_504C_4157_C97160B9C840.text = Kibirą pieno questionOption_40E7402F_77DB_8920_41B9_D0CA93C8AE34.text = Kūtė questionOption_FCA59BC9_C87F_CBCF_41D3_D99CB81D9026.text = Kūtė questionOption_FD550EF7_C87D_CDC3_41DA_213D13664DB9.text = Melžiant melžimo robotu questionOption_FC9A1595_C87E_3C47_41E3_8BEA0F61785A.text = Melžiant rankiniu būdu questionOption_F16BA7C6_C7C2_5FD4_41E2_3C94C014720B.text = Pilstymo patalpoje questionOption_FC6A4FC5_C84A_4BC7_41DD_4A327B0A7079.text = Pilstymo patalpoje questionOption_F60AD301_C7C6_504C_41E8_35E8A61A4A4E.text = Puodelį pieno questionOption_FDEF0353_C876_34C3_41A7_95CCF360F1DE.text = Puodelį pieno questionOption_F60AC301_C7C6_504C_41DB_7CF0601C4F16.text = Pusę puodelio pieno questionOption_FDE26537_C876_3C43_41D9_2848309A9EFD.text = Pusę puodelio pieno questionOption_FDF59A2F_C84A_D442_41CD_B37BD3A4E262.text = Rauginant pieną questionOption_F430308B_C7C6_505C_41DF_97D915250765.text = Rauginant pieną questionOption_FC358F24_C87E_4C45_41CC_4D7B796EAA0C.text = Saitinis questionOption_366F7A6E_77D5_F920_41B1_3AE540049AEF.text = Saitinis questionOption_4099B861_77DB_9920_41DB_318F3F3E72EA.text = Sandariosios pakuotės questionOption_E4A525CF_C75E_B3D5_41E0_3DFBA3D49088.text = Sandariosios pakuotės questionOption_FFB66C43_C876_4CC3_41D0_D83DFEE78E78.text = Sandariosios pakuotės questionOption_FDFF0B7C_C84A_D4C5_41BC_5AAB90927E9A.text = Skiedžiant kefyrą questionOption_F430208B_C7C6_505C_41E4_232A30092257.text = Skiedžiant kefyrą questionOption_40E7502F_77DB_8920_41C8_93FD2970977F.text = Stuba questionOption_FCB36B0D_C87F_D447_41DA_775E7111209E.text = Stuba questionOption_F22959FE_C7C2_53B4_41DC_A6954BDABFFA.text = Varškės questionOption_FD659BC0_C84A_543D_41E3_EB87F141A8AD.text = Varškės questionOption_FB97D828_C875_D44D_41DB_F944393A77F2.text = lgai maišant questionOption_408BB4B3_77DB_8920_41D9_2028BC00782C.text = Šaldant questionOption_FBCE9AEB_C875_D5C3_41E5_77391982173F.text = Šaldant ### Question question_FC50312E_C84B_F442_41DB_2B91440C862A.title = Iš ko gaminamas sviestas ? question_F22999FE_C7C2_53B4_41C1_2E5D2E36CDAF.title = Iš ko gaminamas sviestas? question_FF08D09A_C87E_344D_41DA_39446A7F8C40.title = Kada karvė patiria mažiau streso ? question_F430408B_C7C6_505C_41B9_3707D9E35BCE.title = Kaip gaminamas jogurtas ? question_FD1A6EC9_C84A_CDCE_41E1_0D668F3A6E3C.title = Kaip gaminamas jogurtas ? question_FEC55FF1_C876_CBDF_41CD_EFD0D05EFC57.title = Kaip lietuviškai vadinamos „flow pack“ tipo pakuotės ? question_40985861_77DB_9920_419C_DA136E7D3022.title = Kaip lietuviškai vadinamos „flow pack“ tipo pakuotės ? \ question_E4A515CF_C75E_B3D5_41D5_C20C96B1DD9F.title = Kaip lietuviškai vadinamos „flow pack“ tipo pakuotės ? \ question_FF177F23_C87A_4C43_41A1_6D4276A08DA9.title = Kaip pasterizuojamas pienas ? question_408A54B3_77DB_8920_41D6_D02BF195577B.title = Kaip pasterizuojamas pienas? question_FC29819D_C87E_3447_41A6_BE58756D011D.title = Kaip senovėje žemaičiai dar vadino tvartą ? question_40E7102F_77DB_8920_41C8_931C75D17CBD.title = Kaip senovėje žemaičiai dar vadino tvartą ? question_48564FFE_77D6_B720_41CD_AB98280DBD91.title = Kaip vadinamas karvių laikymo būdas, kai karvės laikomos pririštos ? question_FE9EBBB4_C87A_5445_41BF_D5AE6AF9C64D.title = Kaip vadinamas karvių laikymo būdas, kai karvės laikomos pririštos ? question_FF637405_C87A_3C47_41D3_E4385BAA1FB0.title = Kaip vadinamas pienas gaminamas iš karvės pieno ? question_40AACC40_77DB_B960_41A3_F97A2723CEB0.title = Kaip vadinamas pienas gaminamas iš kokosų, sojų, ryžių ? question_F60B1301_C7C6_504C_41A8_993CD564593F.title = Kalcis dešimtyje puodelių špinatų atitinka ? question_FD52177C_C876_5CC5_41CB_DDFD99546091.title = Kalcis dešimtyje puodelių špinatų atitinka ? question_FE323F97_C876_4C43_41C0_33C07B10A701.title = Kiek dienų prailgėjo sūrelių galiojimas, įvedus hermetinę pakuotę ? question_1C0DAD2C_79D5_9B20_41D8_F74A57B4315B.title = Kiek dienų prailgėjo sūrelių galiojimas, įvedus hermetinę pakuotę? question_4F7810D9_77DB_8961_41D8_ADCB9B3F39D2.title = Kiek dienų prailgėjo sūrelių galiojimas, įvedus hermetinę pakuotę? question_40D9E7AD_77DB_B720_41D5_2B58FEBB3CF7.title = Kiek kartų vidutiniškai robotas per para pamelžia karvę ? question_FEEDB498_C87B_FC4D_41DA_D9A344B48FBC.title = Kiek litrų pieno reikės 2kg varškei pagaminti ? question_40BA4069_77DB_8920_41D1_BF08BE9E186C.title = Kiek litrų pieno reikės 2kg varškei pagaminti? question_FFA3BFB3_C84A_CC43_41D8_240D0DEF63EF.title = Kur prasideda pieno kelias ? question_F16BE7C6_C7C2_5FD4_4199_DFCB81B48516.title = Kur prasideda pieno kelias? ### Question Screen quizQuestion_77994AAE_4A3C_9AA1_41C4_B588D783273B.ok = Gerai ### Report Screen quizScore_779F6AAE_4A3C_9AA1_41B4_8055C0646E62.title = - TESTO REZULTATAI - quizScore_779F6AAE_4A3C_9AA1_41B4_8055C0646E62.questions = Atsakymai: quizScore_779F6AAE_4A3C_9AA1_41B4_8055C0646E62.completion = Baigta quizScore_779F6AAE_4A3C_9AA1_41B4_8055C0646E62.downloadCSV = Download .csv quizScore_779F6AAE_4A3C_9AA1_41B4_8055C0646E62.repeat = Kartoti quizScore_779F6AAE_4A3C_9AA1_41B4_8055C0646E62.elapsedTime = Laikas quizScore_779F6AAE_4A3C_9AA1_41B4_8055C0646E62.questionsIncorrect = Neteisingi quizScore_779F6AAE_4A3C_9AA1_41B4_8055C0646E62.submitToLMS = Pateikti quizScore_779F6AAE_4A3C_9AA1_41B4_8055C0646E62.items = Rasta objektų quizScore_779F6AAE_4A3C_9AA1_41B4_8055C0646E62.questionsCorrect = Teisingi ### Score Name score1.label = 1 ### Timeout Screen quizTimeout_779BAAAD_4A3C_9AA3_41CF_C56BA387CD87.title = - Laikas baigtas - quizTimeout_779BAAAD_4A3C_9AA3_41CF_C56BA387CD87.repeat = Kartoti quizTimeout_779BAAAD_4A3C_9AA3_41CF_C56BA387CD87.score = Peržiūrėti pasiekimus ## Media ### Audio audiores_DE3FFF15_C7DA_CC47_41B8_5ACA5A0317EA.mp3Url = media/audio_295777A5_2711_7522_41C2_8D676B1C1F7B_en.mp3 audiores_D08185B3_C743_D04C_41D1_2AE1D2AAD66F.mp3Url = media/audio_D35100D6_C742_71F4_41DF_6A385F60962D_en.mp3 audiores_D0AE7BB2_C743_D04C_41DE_7F4F4A66C8BA.mp3Url = media/audio_D35133BA_C75F_F7BC_41A1_CD7FD00F753B_en.mp3 audiores_D0A8565A_C743_D0FC_4199_21EA806C5313.mp3Url = media/audio_D37BDF34_C75E_D04B_41DE_182EEE1E4CD2_en.mp3 audiores_D0B574AA_C743_F05C_41E7_57DCBF7BC4EE.mp3Url = media/audio_D408AF7F_C742_50B4_41E2_035AC1A1CF3F_en.mp3 audiores_D0A340CE_C743_D1D4_41BF_2EB691EF1C63.mp3Url = media/audio_D4ABCC2A_C741_B05C_41D4_9F16FC57B6B5_en.mp3 audiores_D4E7D7ED_C74E_DFD4_41B5_CBDD8211BB47.mp3Url = media/audio_D78AE03B_C741_D0BD_41D8_0DCCCE16A2E0_en.mp3 audiores_D4D40062_C74E_D0CF_41E8_B61650700440.mp3Url = media/audio_D7C023ED_C742_F7D4_41E1_9F48CB3E46D9_en.mp3 audiores_DB4718D2_C592_ACDE_41AF_CDBF100DAEDB.mp3Url = media/audio_D8CB3225_C5B7_9F7A_41E2_B5D2AC80C8B4_en.mp3 audiores_E4704D47_C746_D0D5_41DE_9780BC8E712C.mp3Url = media/audio_D923DF50_C741_B0CC_41C2_409C612C02CD_en.mp3 audiores_E0F2151A_C746_507C_41E4_32D135603E54.mp3Url = media/audio_E681A7B0_C746_504C_41D6_1C4F9F34D4BC_en.mp3 audiores_DE2C960F_C7DA_3C43_41D3_55189FA2C546.mp3Url = media/audio_F0546346_C7C2_70D4_41E0_1BF6246BFEDE_en.mp3 audiores_F01D4D05_C7C1_D054_41E2_304D3262E4BC.mp3Url = media/audio_F36A7F57_C7C1_D0F4_41E6_9024CB213344_en.mp3 audiores_F003C46B_C7C1_D0DC_41A1_985C1A01810B.mp3Url = media/audio_F617EB09_C7C2_B05C_41D8_806E410B7C34_en.mp3 ### Title video_D0781294_FD00_58ED_41E5_601C14E3937E.label = Ferma video_E87D3D23_FB00_682B_41D1_12C9D76941B1.label = Intro panorama_3CF76793_314F_ED39_41C1_76FADC6191EC.label = Jogurto pilstymas video_EB520829_FD6B_7750_41E6_FC190A1FFBD1.label = Jogurtopilstymas video_DBDA9B75_FD00_E82E_41E0_384B0D13B65F.label = Karvide infrastr AUDIO fon panorama_3B0589E3_30D5_2518_41C5_461B160EEB35.label = Karvidė panorama_3C726311_30FD_2538_41A8_5392B0B6B075.label = Karvidė2 video_3F8D46D6_2712_9761_41BC_5367224F39D4.label = Laboratorija panorama_DD0F501A_FE99_1773_41EA_087347D6A26F.label = Laboratorija video_CEE129F2_FF01_A825_41DA_8946B54E9078.label = Melžimas panorama_696E9FA4_774B_F720_41DD_C42C5809124D.label = Melžimas panorama_3C16BFB5_3153_1D78_4176_2730BB8C9950.label = Pieno pilstymas panorama_3CBD6846_30D7_2318_41C7_3CC3568A6882.label = Pieno pridavimas video_ED418506_FD9F_3950_41EA_2C2A2E02185D.label = Pienopilstymas video_C7D260B7_FF03_F82C_41A9_D401DA5012B6.label = Pienopridavimas video_A03B387A_FD00_A825_41D9_699D36FCF081.label = Sureliai video_A77579D1_FD01_A867_41EA_F71D4D012C21.label = Sureliai fasavimas AUDIO video_17190D31_19CF_DC84_41B8_4C620E987D52.label = Sviestas panorama_3CA0308E_3133_2328_4198_82A6346B9C13.label = Sviesto fasavimas panorama_D30A6BA9_FEEF_0951_41E6_F7698DDA7473.label = Sūrelių fasavimas panorama_3CBD41E1_314D_2518_41A1_7E18216BDF72.label = Sūrelių gamyba video_442E865A_0299_7BF0_4131_51E81EB79A80.label = Varskes fasavimas AUDIO video_BF704F19_FF03_A9E7_41CB_418A987DEEF0.label = Varskes gamybos patalpa AUDIO video_BC55F225_FF00_782F_41BA_41B01C5F670B.label = Varskesgamyba video_444290E5_029B_18D1_414D_AC9BF680BE4B.label = Varskespakavimas panorama_3C632883_3135_2318_41A3_259E42F05F3D.label = Varskės gamyba panorama_3F49F4D5_314D_2338_41C1_7D4EFF1F020A.label = Varskės gamyba2 panorama_3F4DE366_3155_2518_41BD_CE1E825CCAC8.label = Varskės pakavimas panorama_239083E8_2FC4_BA27_4193_08FA044FFB38.label = Varskės pakavimas2 ### Video videolevel_3F923D49_2712_B563_419A_4D77094834DA.url = media/video_17190D31_19CF_DC84_41B8_4C620E987D52_en.m3u8 videolevel_3F92DD49_2712_B563_41C2_AFFCA2734BB0.url = media/video_17190D31_19CF_DC84_41B8_4C620E987D52_en.mp4 videolevel_3F923D49_2712_B563_419A_4D77094834DA.posterURL = media/video_17190D31_19CF_DC84_41B8_4C620E987D52_poster_en.jpg videolevel_3F92DD49_2712_B563_41C2_AFFCA2734BB0.posterURL = media/video_17190D31_19CF_DC84_41B8_4C620E987D52_poster_en.jpg videolevel_3F99FDF1_2712_B522_41A0_6B4291DDFFA4.url = media/video_3F8D46D6_2712_9761_41BC_5367224F39D4_en.m3u8 videolevel_3EAD4A3C_2716_BF21_4197_0657A635A143.url = media/video_3F8D46D6_2712_9761_41BC_5367224F39D4_en.mp4 videolevel_3EAD4A3C_2716_BF21_4197_0657A635A143.posterURL = media/video_3F8D46D6_2712_9761_41BC_5367224F39D4_poster_en.jpg videolevel_3F99FDF1_2712_B522_41A0_6B4291DDFFA4.posterURL = media/video_3F8D46D6_2712_9761_41BC_5367224F39D4_poster_en.jpg videolevel_30C0780C_2717_9AE1_41B0_9E182E7226F9.url = media/video_442E865A_0299_7BF0_4131_51E81EB79A80_en.m3u8 videolevel_30C0080C_2717_9AE1_41A5_DF372E179402.url = media/video_442E865A_0299_7BF0_4131_51E81EB79A80_en.mp4 videolevel_30C0780C_2717_9AE1_41B0_9E182E7226F9.posterURL = media/video_442E865A_0299_7BF0_4131_51E81EB79A80_poster_en.jpg videolevel_30C0080C_2717_9AE1_41A5_DF372E179402.posterURL = media/video_442E865A_0299_7BF0_4131_51E81EB79A80_poster_en.jpg videolevel_3FCA5AA9_2712_BF23_41A4_D10499E88306.url = media/video_444290E5_029B_18D1_414D_AC9BF680BE4B_en.m3u8 videolevel_3FCA7AA9_2712_BF23_4194_17A0186EA553.url = media/video_444290E5_029B_18D1_414D_AC9BF680BE4B_en.mp4 videolevel_3FCA7AA9_2712_BF23_4194_17A0186EA553.posterURL = media/video_444290E5_029B_18D1_414D_AC9BF680BE4B_poster_en.jpg videolevel_3FCA5AA9_2712_BF23_41A4_D10499E88306.posterURL = media/video_444290E5_029B_18D1_414D_AC9BF680BE4B_poster_en.jpg videolevel_3FB10B35_2712_BD22_41AF_6820BA128CE7.url = media/video_A03B387A_FD00_A825_41D9_699D36FCF081_en.m3u8 videolevel_3FB13B35_2712_BD22_41A3_5E7B9BE6B23D.url = media/video_A03B387A_FD00_A825_41D9_699D36FCF081_en.mp4 videolevel_3FB10B35_2712_BD22_41AF_6820BA128CE7.posterURL = media/video_A03B387A_FD00_A825_41D9_699D36FCF081_poster_en.jpg videolevel_3FB13B35_2712_BD22_41A3_5E7B9BE6B23D.posterURL = media/video_A03B387A_FD00_A825_41D9_699D36FCF081_poster_en.jpg videolevel_30C9F8B8_2717_9B21_41B8_0D3FE9EA53ED.url = media/video_A77579D1_FD01_A867_41EA_F71D4D012C21_en.m3u8 videolevel_30C988B8_2717_9B21_4185_B079F46EFD50.url = media/video_A77579D1_FD01_A867_41EA_F71D4D012C21_en.mp4 videolevel_30C9F8B8_2717_9B21_41B8_0D3FE9EA53ED.posterURL = media/video_A77579D1_FD01_A867_41EA_F71D4D012C21_poster_en.jpg videolevel_30C988B8_2717_9B21_4185_B079F46EFD50.posterURL = media/video_A77579D1_FD01_A867_41EA_F71D4D012C21_poster_en.jpg videolevel_3FDD3A1C_2712_BEE1_419E_A77D84092400.url = media/video_BC55F225_FF00_782F_41BA_41B01C5F670B_en.m3u8 videolevel_3FDD2A1C_2712_BEE1_41B5_A0E8F95DE26F.url = media/video_BC55F225_FF00_782F_41BA_41B01C5F670B_en.mp4 videolevel_3FDD3A1C_2712_BEE1_419E_A77D84092400.posterURL = media/video_BC55F225_FF00_782F_41BA_41B01C5F670B_poster_en.jpg videolevel_3FDD2A1C_2712_BEE1_41B5_A0E8F95DE26F.posterURL = media/video_BC55F225_FF00_782F_41BA_41B01C5F670B_poster_en.jpg videolevel_30D9277B_2717_9527_4188_7443AB8AE679.url = media/video_BF704F19_FF03_A9E7_41CB_418A987DEEF0_en.m3u8 videolevel_30D9377B_2717_9527_41C1_BFD4F8168869.url = media/video_BF704F19_FF03_A9E7_41CB_418A987DEEF0_en.mp4 videolevel_30D9377B_2717_9527_41C1_BFD4F8168869.posterURL = media/video_BF704F19_FF03_A9E7_41CB_418A987DEEF0_poster_en.jpg videolevel_30D9277B_2717_9527_4188_7443AB8AE679.posterURL = media/video_BF704F19_FF03_A9E7_41CB_418A987DEEF0_poster_en.jpg videolevel_3FD4A96C_2712_BD21_4193_4CBE6712EB61.url = media/video_C7D260B7_FF03_F82C_41A9_D401DA5012B6_en.m3u8 videolevel_3FDB496C_2712_BD21_41C3_DA34AB0BE6CC.url = media/video_C7D260B7_FF03_F82C_41A9_D401DA5012B6_en.mp4 videolevel_3FDB496C_2712_BD21_41C3_DA34AB0BE6CC.posterURL = media/video_C7D260B7_FF03_F82C_41A9_D401DA5012B6_poster_en.jpg videolevel_3FD4A96C_2712_BD21_4193_4CBE6712EB61.posterURL = media/video_C7D260B7_FF03_F82C_41A9_D401DA5012B6_poster_en.jpg videolevel_3FD2C8C0_2712_BB61_41B0_8DA98CBC915C.url = media/video_CEE129F2_FF01_A825_41DA_8946B54E9078_en.m3u8 videolevel_3FD2E8C0_2712_BB61_41AB_AC197E607DFD.url = media/video_CEE129F2_FF01_A825_41DA_8946B54E9078_en.mp4 videolevel_3FD2C8C0_2712_BB61_41B0_8DA98CBC915C.posterURL = media/video_CEE129F2_FF01_A825_41DA_8946B54E9078_poster_en.jpg videolevel_3FD2E8C0_2712_BB61_41AB_AC197E607DFD.posterURL = media/video_CEE129F2_FF01_A825_41DA_8946B54E9078_poster_en.jpg videolevel_30DD6547_2717_956F_41AD_5FEECCC87EF0.url = media/video_D0781294_FD00_58ED_41E5_601C14E3937E_en.m3u8 videolevel_30DD7547_2717_956F_41AD_EDA91C067241.url = media/video_D0781294_FD00_58ED_41E5_601C14E3937E_en.mp4 videolevel_30DD6547_2717_956F_41AD_5FEECCC87EF0.posterURL = media/video_D0781294_FD00_58ED_41E5_601C14E3937E_poster_en.jpg videolevel_30DD7547_2717_956F_41AD_EDA91C067241.posterURL = media/video_D0781294_FD00_58ED_41E5_601C14E3937E_poster_en.jpg videolevel_30B01945_2717_9D63_41C3_1C5608168C56.url = media/video_DBDA9B75_FD00_E82E_41E0_384B0D13B65F_en.m3u8 videolevel_30B02945_2717_9D63_41AD_08F27B5B1CE1.url = media/video_DBDA9B75_FD00_E82E_41E0_384B0D13B65F_en.mp4 videolevel_30B02945_2717_9D63_41AD_08F27B5B1CE1.posterURL = media/video_DBDA9B75_FD00_E82E_41E0_384B0D13B65F_poster_en.jpg videolevel_30B01945_2717_9D63_41C3_1C5608168C56.posterURL = media/video_DBDA9B75_FD00_E82E_41E0_384B0D13B65F_poster_en.jpg videolevel_3FEA5814_2712_BAE1_419E_E9DA6E5F687B.url = media/video_E87D3D23_FB00_682B_41D1_12C9D76941B1_en.m3u8 videolevel_3FEA4814_2712_BAE1_41C3_CEA4FA9E6A00.url = media/video_E87D3D23_FB00_682B_41D1_12C9D76941B1_en.mp4 videolevel_3FEA4814_2712_BAE1_41C3_CEA4FA9E6A00.posterURL = media/video_E87D3D23_FB00_682B_41D1_12C9D76941B1_poster_en.jpg videolevel_3FEA5814_2712_BAE1_419E_E9DA6E5F687B.posterURL = media/video_E87D3D23_FB00_682B_41D1_12C9D76941B1_poster_en.jpg videolevel_3FA63C8D_2712_BBE3_41B8_2F76C144B017.url = media/video_EB520829_FD6B_7750_41E6_FC190A1FFBD1_en.m3u8 videolevel_3FA6DC8D_2712_BBE3_41AC_D07470AEDA95.url = media/video_EB520829_FD6B_7750_41E6_FC190A1FFBD1_en.mp4 videolevel_3FA6DC8D_2712_BBE3_41AC_D07470AEDA95.posterURL = media/video_EB520829_FD6B_7750_41E6_FC190A1FFBD1_poster_en.jpg videolevel_3FA63C8D_2712_BBE3_41B8_2F76C144B017.posterURL = media/video_EB520829_FD6B_7750_41E6_FC190A1FFBD1_poster_en.jpg videolevel_3FB97BE1_2712_BD22_41B5_4E6748536E0E.url = media/video_ED418506_FD9F_3950_41EA_2C2A2E02185D_en.m3u8 videolevel_3FB91BE1_2712_BD22_41C0_3E145E0B2533.url = media/video_ED418506_FD9F_3950_41EA_2C2A2E02185D_en.mp4 videolevel_3FB91BE1_2712_BD22_41C0_3E145E0B2533.posterURL = media/video_ED418506_FD9F_3950_41EA_2C2A2E02185D_poster_en.jpg videolevel_3FB97BE1_2712_BD22_41B5_4E6748536E0E.posterURL = media/video_ED418506_FD9F_3950_41EA_2C2A2E02185D_poster_en.jpg ## Popup ### Body htmlText_C23D8C29_CD66_C211_41C4_A43521C44425.html =
TAMINE, A. Y. ir ROBINSON, R. K. (1999) Yoghurt: Science and Technology, Second Edition. CRC Press, Boca Raton. Prieiga per CFTRI duomenų bazę: http://ir.cftri.res.in/1715/ ISBN 0-8493-1785-1
Leerbeck, E. ir Søndergaard, H. (2007) The total content of vitamin D in human milk and cow's milk. British Journal of Nutrition. Prieiga per duomenų bazę: https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/total-content-of-vitamin-d-in-human-milk-and-cows-milk/AB446734F75C8D61F02AEA1A309D77D9
htmlText_DF18B046_CD63_C210_41E8_8BB641332C6F.html =
TAMINE, A. Y. ir ROBINSON, R. K. (1999) Yoghurt: Science and Technology, Second Edition. CRC Press, Boca Raton. Prieiga per CFTRI duomenų bazę: http://ir.cftri.res.in/1715/ ISBN 0-8493-1785-1
Leerbeck, E. ir Søndergaard, H. (2007) The total content of vitamin D in human milk and cow's milk. British Journal of Nutrition. Prieiga per duomenų bazę: https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/total-content-of-vitamin-d-in-human-milk-and-cows-milk/AB446734F75C8D61F02AEA1A309D77D9
### Title window_C23D5C29_CD66_C211_41C3_C2B17B63D03C.title = Informaciniai šaltiniai: window_DF1AC046_CD63_C210_41E4_B1B51E46476D.title = Informaciniai šaltiniai: ## Skin ### Button Button_6DE22E95_5839_538F_41B1_D10B6D6EB6E8.label = AMENITIES > Button_63810746_7C83_230C_41D5_964032F798A8.label = AMENITIES > Button_5009B8B9_77D5_B920_41AC_25D05D56CCDF.label = ATGAL Button_15A15DDC_31FA_0014_41A4_CE4305FEC7D1.label = ATGAL Button_5D60ED9F_7C85_273C_41D3_E900EC23C713.label = ATGAL Button_5CE9ACB2_7C9D_2504_41DB_43668850FCF9.label = ATGAL Button_6DE22E95_5839_538F_41B1_D10B6D6EB6E8.pressedLabel = Inserdt Text Button_63810746_7C83_230C_41D5_964032F798A8.pressedLabel = Inserdt Text Button_5D63DD9F_7C85_273C_41CE_6CD26FF511AB.label = Jogurto pilstymas Button_159E8DDD_31FA_0014_41C5_F18F441AF371.label = Jogurto pilstymas Button_5009E8B9_77D5_B920_41D0_52D1829670AD.label = Karvidė Button_5CE96CB2_7C9D_2504_41BC_456EA44BA308.label = Karvidė Button_500918B9_77D5_B920_41CF_82112A05507B.label = Karvidės inferastruktūra Button_5CE91CB2_7C9D_2504_41DA_4917CCE3CE46.label = Karvidės infrastruktūra Button_500908B9_77D5_B920_41CA_E1DE9628229F.label = Karvių melžimas Button_5CE90CB2_7C9D_2504_41DB_EEC609AD97CD.label = Karvių melžimas Button_58738485_77FD_89E0_41D5_ED1E545D3833.label = Laboratorija Button_5D63FD9F_7C85_273C_41D9_60C24674BE5F.label = Laboratorija Button_6381E746_7C83_230C_41C5_CCFA4D179637.label = Pieninė > Button_6DE2DE93_5839_538B_41BF_94D48BE23543.label = Pieninė > Button_159E9DDC_31FA_0015_41B6_CB1D433C7673.label = Pieno pilstymas Button_5D632D9F_7C85_273C_41C0_AD2BF514C042.label = Pieno pilstymas Button_5D60AD9F_7C85_273C_419B_466D768E5EF6.label = Pieno pridavimas Button_15A10DDC_31FA_0014_4185_021C898E177D.label = Pieno supirkimas Button_6DE0FE8B_5839_539B_41A4_C4C63BA90F8B.label = Pieno ūkis > Button_6381B746_7C83_230C_41DD_1EB898F167C5.label = Pieno ūkis > Button_63828746_7C83_230C_41CD_2DCEB8766693.label = RESTAURANTS > Button_6DEC3E98_5839_5385_41C5_0E471CB1C2FD.label = RESTAURANTS > Button_63812746_7C83_230C_41CF_69CB7818DBFF.label = SPORTS AREA > Button_6DE3FE96_5839_538D_41A0_B1E6AA5715C3.label = SPORTS AREA > Button_6DE3BE97_5839_538B_4185_1BB75E0BDA24.label = SWIMMING POOL > Button_63814746_7C83_230C_41B9_2F370C868D48.label = SWIMMING POOL > Button_5D63CD9F_7C85_273C_41DA_F388B715EA76.label = Sviesto gamyba Button_159EBDDD_31FA_0014_41C8_935504B30727.label = Sviesto gamyba Button_5D633D9F_7C85_273C_41C8_99C1D30787E9.label = Sūrelių fasavimas Button_474A3079_77FA_8920_41B9_0621F6E1275C.label = Sūrelių fasavimas Button_159EFDDC_31FA_0014_41C6_9CF7032F84E0.label = Sūrelių gamyba Button_5D630D9F_7C85_273C_41C7_C518EB432A59.label = Sūrelių gamyba Button_5D637D9F_7C85_273C_41DB_664A5CDA22CC.label = Varškės fasavimas Button_159EDDDC_31FA_0014_419A_61C18E43FE01.label = Varškės fasavimas Button_5D634D9F_7C85_273C_41D2_ACFB84199478.label = Varškės gamyba Button_15A12DDC_31FA_0014_416B_ED845741AE5F.label = Varškės gamyba Button_15A13DDC_31FA_0014_41C5_41AE80876834.label = Varškės gamybos patalpa Button_5D635D9F_7C85_273C_41D0_AB594DBC815D.label = Varškės gamybos patalpa Button_5D631D9F_7C85_273C_41C1_DEFB18DB3148.label = Varškės pakavimas Button_159ECDDC_31FA_0014_41B9_2D5AB1021813.label = Varškės pakavimas ### Image Image_4EDC08C2_53EF_11F2_41B4_D150C6FE52FB.url = skin/Image_4EDC08C2_53EF_11F2_41B4_D150C6FE52FB_en.png Image_4EDC08C2_53EF_11F2_41B4_D150C6FE52FB_mobile.url = skin/Image_4EDC08C2_53EF_11F2_41B4_D150C6FE52FB_mobile_en.png Image_4FD06192_53DF_1392_41C2_A5B86A60B9DE.url = skin/Image_4FD06192_53DF_1392_41C2_A5B86A60B9DE_en.png Image_4FD06192_53DF_1392_41C2_A5B86A60B9DE_mobile.url = skin/Image_4FD06192_53DF_1392_41C2_A5B86A60B9DE_mobile_en.png Image_7A39F44E_536F_F0F2_41C6_6FFD55FAA80A.url = skin/Image_7A39F44E_536F_F0F2_41C6_6FFD55FAA80A_en.png Image_E12BDDEF_C7DA_CFC3_4191_AE0F0524B2E9.url = skin/Image_E12BDDEF_C7DA_CFC3_4191_AE0F0524B2E9_en.png ### Multiline Text HTMLText_EB6AF35D_C7C2_D0F4_41E1_47897CA4707E.html =
Jogurto pilstymas


Jogurtas – pieno produktas, tam tikromis bakterinėmis kultūromis rauginant pasterizuotą pieną su kitais pieno produktais arba be jų. Jogurtas turi ypač daug gyvybingų raugo mikroorganizmų. Nors gali atrodyti kaip šių laikų išradimas, iš tikro jogurtą pirmieji atrado ir skanauti pradėjo klajokliai tiurkai dar prieš kelis tūkstančius metų!


Jogurtai gali būti su priedais ir be, jo gamybai gali būti naudojamas įvairaus riebumo pasterizuotas pienas, pasterizuota grietinėlė.


Tai, kas jogurtą atskiria nuo pieno yra būtent šios dvi rauginimui naudojamos bakterijos: Lactobacillus delbrueckii bulgaricus ir Streptococcus thermophilus.
Jogurtų pasirinkimas labai platus: jie gali būti saldinti, gardinti vaisiais, šokoladu ar kitais priedais, tačiau taip pat mėgstami ir nesaldinto, natūralaus skonio jogurtai.


Taip pat kaip ir skonių, jogurtai skiriasi ir kiekių gausa. Juos galima pakuoti nuo mažiausio kiekio (125g) į plastikinius indelius su folijos dangteliais, iki kilograminių plastikinių kibirėlių. Jei jogurtas keliauja ne į mažmeninę parduotuvę, o tiesiai į industrines virtuves, jogurto kibirai gali būti ir didesni.


HTMLText_CB29B687_C493_15DE_41E8_72EF69A64B12.html =
Karvidė – tai tvartas, skirtas laikyti karvėms


Karvidėje laikyti karves galima dviem būdais: saitiniu, kuomet karvės tvarte pririštos ir besaičiu, kuomet karvės vaikšto laisvai. Karvidės, kaip ir mūsų visų namai, būna įvairios: šaltos, pusšiltės arba pilnai apšiltintos. Kad joms būtų šilčiau ir patogiau, guoliai būna išklojami specialiais paklotais arba iškreikiamos, tai yra, išklojamos šiaudais.


Karvės, panašiai kaip ir žmonės, dieną gyvena aktyviau, o naktį daugiau ilsisi. Įdomu tai, kad nors pieningos karvės per dieną gulinėja ir snūduriuoja net 10-12 valandų, iš tikro miega tik 4!


Pačios karvės karvidėse išskirstomos pagal fiziologiją į kelias grupes: melžiamos, besiveršiuojančios (besilaukiančios veršiukų) ir užtrūkintos. Užtrūkintos – tai nemelžiamos ir tik besiruošiančios veršiuotis karvės. Taip pat karvės gali būti skirstomos ir pagal apsiveršiavimo laiką bei produktyvumą.


HTMLText_CA6FC377_C497_133E_41DF_2F66F882D602.html =
Karvidės infrastuktūra


Šiuolaikinės karvidės – tai nebe tie seni paprasti mediniai pastatai, kuriuos žemaičiai vadindavo „kūtėm“ ar tie, kuriuos mes matėme kaime pas močiutę. Dabar karvidžių įranga yra sudėtinga, ji gali stebėti ir padėti kontroliuoti karvių bandos sveikatą, aktyvumą, produktyvumą, įvairius vystymosi ir dauginimosi ciklus.


Be to, karvidės – tai ne tik patalpa, kurioje laikomos karvės. Ten galime rasti ir kitų erdvių, kuriose būna įrengti pieno surinkimo ir šiuolaikiniai melžimo įrenginiai.


Besaičio, arba palaido laikymo tvartuose melžimui net būna paskirtas atskiras pastatas ar papildomas priestatas.
Lauke karves sugina į tam paskirtą vietą, aptvertą gardą, dar vadinamą diendaržiu.


Taip pat lauke galime rasti ir kitus reikalingus statinius: pašarų saugyklas, mėšlides, inžinerinius įrenginius, buitines ir veterinarines patalpas. Tai tarsi visas karvių miestelis!


HTMLText_D609753F_C491_172E_41D1_EA818C5E3FC3.html =
Karvių melžimas


Šiuo metu Lietuvos ūkininkai investuoja į karvių melžimo robotus ir kaip įmanoma daugiau robotizuoja fermas. Melžimo robotai atlieka visą melžimo procesą, kuris reguliuojamas ir stebimas moderniais matavimo prietaisais.


Melžiant melžimo robotais karvės patiria mažiau streso ir todėl duoda daugiau pieno, be to ūkininkui atsiranda galimybė mažiaus samdyti darbuotojų.


Vienas melžimo robotas gali aptarnauti net 100 ar dar daugiau karvių. Įsivaizduokite, kiek žmonių prireiktų tokiam karvių kiekiui pamelžti!


HTMLText_F738EDA8_C7C1_B05C_41C1_D0366493AB85.html =
Pieno pilstymas


Piene gausu ne tik kalcio, kuris itin naudingas augantiems vaikų kaulams bet ir visa eilė vitaminų, riebalų, angliavandenių bei kitų medžiagų, reikalingų organizmui kasdien, nepriklausomai nuo amžiaus. Vienas puodelis pieno mums suteikia tiek kalcio, kiek 10 puodelių špinatų!


Tačiau labai svarbu, kad pienas, atsirandantis ant mūsų stalo, būtų tinkamai apdorotas ir supakuotas.
Apdirbto pieno pilstymo-fasavimo įrenginių darbas automatizuotas, todėl technika be perstojo gali dirbti nuo kelių iki keliolikos valandų. Sistema modernizuota taip, jog visus fasavimo proceso parametrus lengvai galima valdyti pirštų prisilietimais.


Valdikliai dažniausiai būna su liečiamaisiais ekranais. Valdiklio ekrane galima matyti visą informaciją apie tuo metu įrenginyje vykstančius procesus, stebėti, tikrinti esamą situaciją (pavyzdžiui, aliuminio ar PET metalizuotų dangtelių užlydymo temperatūrą, pildomo produkto tūrį, pildymo greitį ir kt.), kad viskas vyktų sklandžiai ir tiksliai taip, kaip buvo planuota.


HTMLText_E89B6300_C5AF_ECD2_41E4_44526B1800AB.html =
Sviesto gamyba


Sviestas - maisto produktas iš koncentruotų pieno riebalų. Paprastasis (klasikinis) sviestas turi 82 % pieno riebalų, apie 16 % vandens, apie 2 % sausųjų medžiagų (pieno baltymų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų).


Dažniausiai sviestas gaminamas iš riebios grietinėlės, kuri pati yra iš karvių pieno. Kartais į sviestą papildomai dedama įvairių priedų (kakavos, prieskoninių žalumynų, druskos).


Skiriami 2 gamybos būdai:
1. normalizuota brandinta grietinėlė mušama muštuvais:
pienas iš rezervuaro išcentriniu siurbliu tiekiamas į pasterizatorių, pašildomas, separuojamas, gauta 30–45 % riebumo grietinėlė pasterizuojama didesnėje nei 95 °C temperatūroje, jei turi pašalinių kvapų, dezodoruojama, atšaldoma iki 4–8 °C temperatūros ir 4–12 h brandinama.
2. labai riebi (dar kartą separuota, arba atskirta nuo pieno) grietinėlė šaldoma ir kristalinama.



HTMLText_E3E686D1_C5B1_1572_41E6_36B70368B4A0.html =
Sūrelių fasavimas


Sūreliai fasuojami ir pakuojami panašiai, kaip varškė, juostinio tipo pakuotėse.


Pirmieji glazūruoti sūreliai buvo supakuoti į foliją, jų galiojimo laikas neviršijo 3 dienų. Įvedus hermetinę pakuotę, tapo įmanoma pratęsti sūrio galiojimo laiką iki 15 dienų laikant šaldytuve ir 60 dienų – užšaldžius jos staigaus šalčio kameroje be konservantų.


Hermetinė pakuotė – tai pakuotė, nepraleidžianti jokio oro, dujų ir drėgmės, neleidžia produktui užsikrėsti įvairiomis bakterijomis.


HTMLText_F57D1E97_C7C1_B074_41E0_AC2DA0D10E58.html =
Sūrelių gamyba


Varškės sūrelis – saldus desertinis pieno produktas. Sūreliai gaminami įvairiausių skonių: vanilės, plombyro, kakavos ir kitų. Gali būti įdaryti karamele, uogiene, aplieti šokoladu ar glaistu.


• Pradžioje varškė paruošiama sūrelių masei: pridedama skonių, pertrinama dėl tekstūros, pridedama priedų, tokių kaip aguonos, želė ar šokolado gabaliukai.
• Tuomet specialios įrangos pagalba yra formuojami batonėlio formos.
• Suformuoti sūreliai konvejeriu keliauja tolyn ir yra apliejami šokolado ar kitu spalvotu glaistu.
• Glaistui sustingus, metas pakuotei.


HTMLText_E405B4D8_C741_D1FC_41DC_41C592C784A1.html =
Varškės fasavimas


Kadangi varškės negalime nusipirkti tokiuose milžiniškuose maišuose, kuriuose ją laiko gamykloje, varškę būtina išfasuoti. Fasuoti – tai išskirstyti didelį kiekį produkto į mažesnes porcijas, kad būtų galima lengviau pakuoti, pervežti ir vartoti.


Tam, kaip ir visiems kitiems procesams gamykloje, yra skirta speciali varškės pakavimo ir fasavimo įranga: svarstyklės, konvejeriai ir t.t. Ji atlieka šias funkcijas:
• priima produktą (rankiniu arba automatiniu būdu);
• atsveria reikalingus varškės kiekius (pavyzdžiui, 1kg, 200g)
• perduoda produktą iki reikiamos pakavimui pozicijos.


HTMLText_D86682C5_C77E_51D4_41D6_04778B22793D.html =
Varškės gamyba


1. Pradžioje pienas ir kitos reikalingos medžiagos yra patikrinamos, pamatuojamos ir paruošiamos tam tikroje talpykloje.


2. Mišinys tuomet yra pasterizuojamas, tai yra, apie 3 minutes pakaitinamas 76-80 °C temperatūroje. Tai daroma tam, kad iš pieno būtų panaikinti ir nebeaugtų įvairūs mikroorganizmai ir bakterijos, kurie gali pakenkti pačiam pienui ar žmogui. Tokia temperatūra pasirinkta todėl, kad ji nesugadina produkto skonio ir savybių.


3. Pasterizuotas mišinys yra vėl atvėsinamas iki 28-30 °C temperatūros, tuo pačiu įmaišant sausą raugą. Šis procesas trunka 15-20 minučių.


4. Mišinys paliekamas 12 valandų raugintis.


5. Paviršiuje jau būna susidaręs varškės sluoksnis, dar vadinamas sutrauka, kuris specialiais peiliais susmulkinamas į kubelius ir pakaitinamas iki 70-75 °C temperatūros.


6. Dalis (kartais net pusė) išrūgų pašalinamos, paliekant kokybiškiausią ir labiausiai tinkamą vartoti produktą.


7. Gauta varškės masė yra sudedama į specialius maišus ir atvėsinama iki 2-6 °C temperatūros, tokioje temperatūroje ir laikoma. Tai tokia pati temperatūra kaip ir mūsų šaldytuvuose namuose.


HTMLText_D8C42BE3_C4B1_1356_41D6_185A519E2FD4.html =
Varškės gamybos patalpa


Varškė – tai daug baltymų turintis rūgštus pieno produktas, gaminamas iš rūgusio pieno, atskyrus dalį išrūgų.
Ir ji mums naudinga! Iš varškės žmogaus organizmas įsisavina didžiausią kiekį baltymų, kurie yra lyg statybinė medžiaga mūsų kūnui – padeda mums augti. Kartu su varške gauname ir kalio širdžiai, kalcio kaulams, vitaminų gerai savijautai.


Varškę gamina įvairiausių formų: iš jos slegiami sūriai, daromi sūreliai, konditerijos ir kulinarijos gaminiai, įvairūs maistingi valgiai, desertai.


1 kilogramui varškės pagaminti prireikia maždaug 7 litrų pieno!
Būtent šioje patalpoje ir prasideda pieno virsmas į varškę, susidedantis iš kelių etapų.


HTMLText_E5D5EE1E_C4BF_14EE_41DE_73AFEB46D6FD.html =
Varškės pakavimas


Varškės pakavimo įranga veikia šiais etapais:
• Sandariai supakuoja
• užrašo pasirinktą datą (pagaminimo/galiojimo) ant pakuotės
• transportuoja „flow-pack“ tipo pakuotėje esantį produktą antriniam pakavimui.


„Flow-pack“, arba juostinės pakuotės, tai produktų pakavimas formuojant vieną išilginę ir dvi skersines siūles.


Įsivaizduokite vieną ilgą vamzdelį, į kurį įdedamas produktas, o tas vamzdelio gabalėlis su produktu yra uždaromas ir atkerpamas nuo bendros linijos. Tokio tipo pakuotės dažnai naudojamos sūriui, varškei, sūreliams, desertams, saldainiams ir kitiems produktams pakuoti.


HTMLText_DFE78E3C_C491_7532_41E4_1C222E45B76C.html =
Pieno supirkimas


Iš ūkių pienas keliauja pas pieno supirkėjus. Šiuo metu Lietuvoje tokių yra daugiau nei 50. Didžioji jų dalis, net trys ketvirtadaliai – kooperatyvai. Kooperatyvas – tai kelių mažesnių supirkėjų sąjunga. Likusieji supirkėjai - tai įvairios bendrovės ir įmonės.


Tačiau, kad ir kas supirktų pieną, tolimesnis jo kelias aiškus – jis keliauja į perdirbimo įmonę. Tai vieta, kurioje pienas paruošiamas mūsų vartojimui arba iš jo pagaminami įvairūs mėgstami produktai: varškė, grietinė, sviestas, jogurtas, sūris, ledai ir t.t.


HTMLText_E867F404_C593_14D2_41D6_054785413EBC.html =
Laboratorija


Vieta (kambarys, kambarių grupė, pastatas) su visa reikiama įranga atlikti mokslinius tyrimus, bandymus, matavimus. Laboratorija atlieka įvairių rūšių pieno, jo produktų bei įvairių rūšių pieno miltelių antimikrobinių medžiagų nustatymą, identifikavimą ir tinkamumą vartojimui.


Kaip matome, pieno ir jo produktų kelias - ne toks ir trumpas bei reikalauja nemažai įrangos ir žmonių darbo. Tam, kad mes galėtume išgerti stiklinę pieno, išsikepti varškėčių ar ryte paskanauti jogurto, pirmieji dirba ūkininkai, kurie prižiūri karves, jomis rūpinasi, investuoja į naujausią įrangą melžimui. Toliau pienas keliauja pas supirkėjus, iš jų – į gamybos įmones, kuriose prie pieno ir jo produktų dirba tiek žmonės, tiek robotai. Jie gamina, kuria ir pakuoja mūsų mėgstamus, naudingų medžiagų kupinus pieno produktus.


HTMLText_E1EB4F73_C7DA_4CC3_41B4_7DBAD12E7078.html =
Jogurto pilstymas


Jogurtas – pieno produktas, tam tikromis bakterinėmis kultūromis rauginant pasterizuotą pieną su kitais pieno produktais arba be jų. Jogurtas turi ypač daug gyvybingų raugo mikroorganizmų. Nors gali atrodyti kaip šių laikų išradimas, iš tikro jogurtą pirmieji atrado ir skanauti pradėjo klajokliai tiurkai dar prieš kelis tūkstančius metų!


Jogurtai gali būti su priedais ir be, jo gamybai gali būti naudojamas įvairaus riebumo pasterizuotas pienas, pasterizuota grietinėlė.


Tai, kas jogurtą atskiria nuo pieno yra būtent šios dvi rauginimui naudojamos bakterijos: Lactobacillus delbrueckii bulgaricus ir Streptococcus thermophilus.


Jogurtų pasirinkimas labai platus: jie gali būti saldinti, gardinti vaisiais, šokoladu ar kitais priedais, tačiau taip pat mėgstami ir nesaldinto, natūralaus skonio jogurtai.


Taip pat kaip ir skonių, jogurtai skiriasi ir kiekių gausa. Juos galima pakuoti nuo mažiausio kiekio (125g) į plastikinius indelius su folijos dangteliais, iki kilograminių plastikinių kibirėlių. Jei jogurtas keliauja ne į mažmeninę parduotuvę, o tiesiai į industrines virtuves, jogurto kibirai gali būti ir didesni.


HTMLText_E1E40F73_C7DA_4CC3_41CB_564FE17F359F.html =
Karvidė – tai tvartas, skirtas laikyti karvėms.


Karvidėje laikyti karves galima dviem būdais: saitiniu, kuomet karvės tvarte pririštos ir besaičiu, kuomet karvės vaikšto laisvai. Karvidės, kaip ir mūsų visų namai, būna įvairios: šaltos, pusšiltės arba pilnai apšiltintos. Kad joms būtų šilčiau ir patogiau, guoliai būna išklojami specialiais paklotais arba iškreikiamos, tai yra, išklojamos šiaudais.


Karvės, panašiai kaip ir žmonės, dieną gyvena aktyviau, o naktį daugiau ilsisi. Įdomu tai, kad nors pieningos karvės per dieną gulinėja ir snūduriuoja net 10-12 valandų, iš tikro miega tik 4!


Pačios karvės karvidėse išskirstomos pagal fiziologiją į kelias grupes: melžiamos, besiveršiuojančios (besilaukiančios veršiukų) ir užtrūkintos. Užtrūkintos – tai nemelžiamos ir tik besiruošiančios veršiuotis karvės. Taip pat karvės gali būti skirstomos ir pagal apsiveršiavimo laiką bei produktyvumą.


HTMLText_E1EBFF73_C7DA_4CC3_41CF_D50AD4DFB429.html =
Karvidės infrastuktūra


Šiuolaikinės karvidės – tai nebe tie seni paprasti mediniai pastatai, kuriuos žemaičiai vadindavo „kūtėm“ ar tie, kuriuos mes matėme kaime pas močiutę. Dabar karvidžių įranga yra sudėtinga, ji gali stebėti ir padėti kontroliuoti karvių bandos sveikatą, aktyvumą, produktyvumą, įvairius vystymosi ir dauginimosi ciklus.
Be to, karvidės – tai ne tik patalpa, kurioje laikomos karvės. Ten galime rasti ir kitų erdvių, kuriose būna įrengti pieno surinkimo ir šiuolaikiniai melžimo įrenginiai.


Besaičio, arba palaido laikymo tvartuose melžimui net būna paskirtas atskiras pastatas ar papildomas priestatas.


Lauke karves sugina į tam paskirtą vietą, aptvertą gardą, dar vadinamą diendaržiu.


Taip pat lauke galime rasti ir kitus reikalingus statinius: pašarų saugyklas, mėšlides, inžinerinius įrenginius, buitines ir veterinarines patalpas. Tai tarsi visas karvių miestelis!


HTMLText_E1EBEF73_C7DA_4CC3_41DE_363FF4C9129B.html =
Karvių melžimas
Šiuo metu Lietuvos ūkininkai investuoja į karvių melžimo robotus ir kaip įmanoma daugiau robotizuoja fermas. Melžimo robotai atlieka visą melžimo procesą, kuris reguliuojamas ir stebimas moderniais matavimo prietaisais.


Melžiant melžimo robotais karvės patiria mažiau streso ir todėl duoda daugiau pieno, be to ūkininkui atsiranda galimybė mažiaus samdyti darbuotojų.


Vienas melžimo robotas gali aptarnauti net 100 ar dar daugiau karvių. Įsivaizduokite, kiek žmonių prireiktų tokiam karvių kiekiui pamelžti!


HTMLText_E1EB2F73_C7DA_4CC3_41D6_AE3CEA7526A9.html =
Laboratorija


Vieta (kambarys, kambarių grupė, pastatas) su visa reikiama įranga atlikti mokslinius tyrimus, bandymus, matavimus. Laboratorija atlieka įvairių rūšių pieno, jo produktų bei įvairių rūšių pieno miltelių antimikrobinių medžiagų nustatymą, identifikavimą ir tinkamumą vartojimui.


Kaip matome, pieno ir jo produktų kelias - ne toks ir trumpas bei reikalauja nemažai įrangos ir žmonių darbo. Tam, kad mes galėtume išgerti stiklinę pieno, išsikepti varškėčių ar ryte paskanauti jogurtu, pirmieji dirba ūkininkai kurie prižiūri karves, jomis rūpinasi, investuoja į naujausią įrangą melžimui. Toliau pienas keliauja pas supirkėjus, iš jų – į gamybos įmones, kuriose prie pieno ir jo produktų dirba tiek žmonės, tiek robotai. Jie gamina, kuria ir pakuoja mūsų mėgstamus, naudingų medžiagų kupinus pieno produktus.


HTMLText_E1EB5F73_C7DA_4CC3_41CE_74DB9298CA33.html =
Pieno pilstymas


Piene gausu ne tik kalcio, kuris itin naudingas augantiems vaikų kaulams bet ir visa eilė vitaminų, riebalų, angliavandenių bei kitų medžiagų, reikalingų organizmui kasdien, nepriklausomai nuo amžiaus. Vienas puodelis pieno mums suteikia tiek kalcio, kiek 10 puodelių špinatų!


Tačiau labai svarbu, kad pienas, atsirandantis ant mūsų stalo, būtų tinkamai apdorotas ir supakuotas.


Apdirbto pieno pilstymo-fasavimo įrenginių darbas automatizuotas, todėl technika be perstojo gali dirbti nuo kelių iki keliolikos valandų. Sistema modernizuota taip, jog visus fasavimo proceso parametrus lengvai galima valdyti pirštų prisilietimais.


Valdikliai dažniausiai būna su liečiamaisiais ekranais. Valdiklio ekrane galima matyti visą informaciją apie tuo metu įrenginyje vykstančius procesus, stebėti, tikrinti esamą situaciją (pavyzdžiui, aliuminio ar PET metalizuotų dangtelių užlydymo temperatūrą, pildomo produkto tūrį, pildymo greitį ir kt.), kad viskas vyktų sklandžiai ir tiksliai taip, kaip buvo planuota.


HTMLText_E1EBDF73_C7DA_4CC3_41E5_6B6F2CFD92AF.html =
Pieno supirkimas


Iš ūkių pienas keliauja pas pieno supirkėjus. Šiuo metu Lietuvoje tokių yra daugiau nei 50. Didžioji jų dalis, net trys ketvirtadaliai – kooperatyvai. Kooperatyvas – tai kelių mažesnių supirkėjų sąjunga. Likusieji supirkėjai - tai įvairios bendrovės ir įmonės.


Tačiau, kad ir kas supirktų pieną, tolimesnis jo kelias aiškus – jis keliauja į perdirbimo įmonę. Tai vieta, kurioje pienas paruošiamas mūsų vartojimui arba iš jo pagaminami įvairūs mėgstami produktai: varškė, grietinė, sviestas, jogurtas, sūris, ledai ir t.t.


HTMLText_E1EB3F73_C7DA_4CC3_41E3_B1B15B35985B.html =
Sviesto gamyba


Sviestas - maisto produktas iš koncentruotų pieno riebalų. Paprastasis (klasikinis) sviestas turi 82 % pieno riebalų, apie 16 % vandens, apie 2 % sausųjų medžiagų (pieno baltymų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų).


Dažniausiai sviestas gaminamas iš riebios grietinėlės, kuri pati yra iš karvių pieno. Kartais į sviestą papildomai dedama įvairių priedų (kakavos, prieskoninių žalumynų, druskos).


Skiriami 2 gamybos būdai:
1. normalizuota brandinta grietinėlė mušama muštuvais:
pienas iš rezervuaro išcentriniu siurbliu tiekiamas į pasterizatorių, pašildomas, separuojamas, gauta 30–45 % riebumo grietinėlė pasterizuojama didesnėje nei 95 °C temperatūroje, jei turi pašalinių kvapų, dezodoruojama, atšaldoma iki 4–8 °C temperatūros ir 4–12 h brandinama.
2. labai riebi (dar kartą separuota, arba atskirta nuo pieno) grietinėlė šaldoma ir kristalinama.


HTMLText_E1EB6F73_C7DA_4CC3_41D4_72C460F66187.html =
Sūrelių fasavimas


Sūreliai fasuojami ir pakuojami panašiai, kaip varškė, juostinio tipo pakuotėse.


Pirmieji glazūruoti sūreliai buvo supakuoti į foliją, jų galiojimo laikas neviršijo 3 dienų. Įvedus hermetinę pakuotę, tapo įmanoma pratęsti sūrio galiojimo laiką iki 15 dienų laikant šaldytuve ir 60 dienų – užšaldžius jos staigaus šalčio kameroje be konservantų.


Hermetinė pakuotė – tai pakuotė, nepraleidžianti jokio oro, dujų ir drėgmės, neleidžia produktui užsikrėsti įvairiomis bakterijomis.


HTMLText_E1EB7F73_C7DA_4CC3_41E0_BFC590251163.html =
Sūrelių gamyba


Varškės sūrelis – saldus desertinis pieno produktas. Sūreliai gaminami įvairiausių skonių: vanilės, plombyro, kakavos ir kitų. Gali būti įdaryti karamele, uogiene, aplieti šokoladu ar glaistu.


• Pradžioje varškė paruošiama sūrelių masei: pridedama skonių, pertrinama dėl tekstūros, pridedama priedų, tokių kaip aguonos, želė ar šokolado gabaliukai.
• Tuomet specialios įrangos pagalba yra formuojami batonėlio formos.
• Suformuoti sūreliai konvejeriu keliauja tolyn ir yra apliejami šokolado ar kitu spalvotu glaistu.
• Glaistui sustingus, metas pakuotei.


HTMLText_E1EB9F73_C7DA_4CC3_41B2_CED30D4B5F70.html =
Varškės fasavimas


Kadangi varškės negalime nusipirkti tokiuose milžiniškuose maišuose, kuriuose ją laiko gamykloje, varškę būtina išfasuoti. Fasuoti – tai išskirstyti didelį kiekį produkto į mažesnes porcijas, kad būtų galima lengviau pakuoti, pervežti ir vartoti.


Tam, kaip ir visiems kitiems procesams gamykloje, yra skirta speciali varškės pakavimo ir fasavimo įranga: svarstyklės, konvejeriai ir t.t. Ji atlieka šias funkcijas:
• priima produktą (rankiniu arba automatiniu būdu);
• atsveria reikalingus varškės kiekius (pavyzdžiui, 1kg, 200g)
• perduoda produktą iki reikiamos pakavimui pozicijos.


HTMLText_E1EBAF73_C7DA_4CC3_41C6_A6BD915B48C4.html =
Varškės gamyba


1. Pradžioje pienas ir kitos reikalingos medžiagos yra patikrinamos, pamatuojamos ir paruošiamos tam tikroje talpykloje.


2. Mišinys tuomet yra pasterizuojamas, tai yra, apie 3 minutes pakaitinamas 76-80 °C temperatūroje. Tai daroma tam, kad iš pieno būtų panaikinti ir nebeaugtų įvairūs mikroorganizmai ir bakterijos, kurie gali pakenkti pačiam pienui ar žmogui. Tokia temperatūra pasirinkta todėl, kad ji nesugadina produkto skonio ir savybių.


3. Pasterizuotas mišinys yra vėl atvėsinamas iki 28-30 °C temperatūros, tuo pačiu įmaišant sausą raugą. Šis procesas trunka 15-20 minučių.


4. Mišinys paliekamas 12 valandų raugintis.


5. Paviršiuje jau būna susidaręs varškės sluoksnis, dar vadinamas sutrauka, kuris specialiais peiliais susmulkinamas į kubelius ir pakaitinamas iki 70-75 °C temperatūros.


6. Dalis (kartais net pusė) išrūgų pašalinamos, paliekant kokybiškiausią ir labiausiai tinkamą vartoti produktą.


7. Gauta varškės masė yra sudedama į specialius maišus ir atvėsinama iki 2-6 °C temperatūros, tokioje temperatūroje ir laikoma. Tai tokia pati temperatūra kaip ir mūsų šaldytuvuose namuose.


HTMLText_E1EBCF73_C7DA_4CC3_41B0_48142A8496B1.html =
Varškės gamybos patalpa


Varškė – tai daug baltymų turintis rūgštus pieno produktas, gaminamas iš rūgusio pieno, atskyrus dalį išrūgų.


Ir ji mums naudinga! Iš varškės žmogaus organizmas įsisavina didžiausią kiekį baltymų, kurie yra lyg statybinė medžiaga mūsų kūnui – padeda mums augti. Kartu su varške gauname ir kalio širdžiai, kalcio kaulams, vitaminų gerai savijautai.


Varškę gamina įvairiausių formų: iš jos slegiami sūriai, daromi sūreliai, konditerijos ir kulinarijos gaminiai, įvairūs maistingi valgiai, desertai.


1 kilogramui varškės pagaminti prireikia maždaug 7 litrų pieno!


Būtent šioje patalpoje ir prasideda pieno virsmas į varškę, susidedantis iš kelių etapų.


HTMLText_E1EB8F73_C7DA_4CC3_41E3_AF4E283D2830.html =
Varškės pakavimas


Varškės pakavimo įranga veikia šiais etapais:
• Sandariai supakuoja
• užrašo pasirinktą datą (pagaminimo/galiojimo) ant pakuotės
• transportuoja „flow-pack“ tipo pakuotėje esantį produktą antriniam pakavimui.


„Flow-pack“, arba juostinės pakuotės, tai produktų pakavimas formuojant vieną išilginę ir dvi skersines siūles.


Įsivaizduokite vieną ilgą vamzdelį, į kurį įdedamas produktas, o tas vamzdelio gabalėlis su produktu yra uždaromas ir atkerpamas nuo bendros linijos. Tokio tipo pakuotės dažnai naudojamos sūriui, varškei, sūreliams, desertams, saldainiams ir kitiems produktams pakuoti.


HTMLText_7812D1FF_4A14_869F_41D2_544A184D9658.html =
TITLE



Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus.
HTMLText_E1EB1F73_C7DA_4CC3_41DF_930123A3A1D9.html =
TITLE



Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus.
### Tooltip IconButton_53E32466_4808_A5EE_41BA_19FAC8240177_mobile.toolTip = Fullscreen IconButton_6989823A_4808_BD66_41B2_C5A34396B4A9.toolTip = Fullscreen IconButton_53E32466_4808_A5EE_41BA_19FAC8240177.toolTip = Fullscreen IconButton_6357E27D_7C87_1DFC_41DA_D2ACFCE233D1.toolTip = Fullscreen ## Tour ### Description ### Title tour.name = Pieno kelias